• Transparant tafelzeil, éxtra dik (2,2mm)
  • De leukste, wisselbare decoraties!
  • Specialist in maatwerk
  • Gratis bezorgd in NL vanaf €75,00

Blog

5 tips voor een feestelijke verjaardagstafel

Datum: Feb 9, 2022

I ❤️ Tradities! En mijn kinderen ook. Zo gaan zij er op hun verjaardag vanuit dat er beneden een goed versierde woonkamer op ze wacht. Uiteraard mét een persoonlijke verjaardagstafel! En dat levert mij iedere keer weer een beetje stress op maar vooral ook een hele hoop lol!

Voor elk kind probeer ik ieder jaar een ander thema te bedenken voor op tafel. Iets wat op dat moment speelt in hun leven. Dat heeft een mooie portfolio aan verjaardagstafels opgeleverd! Zelf gemaakt door de jaren heen :-) En geloof mij, dat kan jij ook!

Lees hieronder 5 tips hoe jij zelf zo'n vrolijke verjaardagstafel kunt maken...

Tip 1: Thema

Begin met het bedenken van een thema voor de verjaardagstafel. Kies iets dat makkelijk te maken is, in vrolijke kleuren en makkelijke vormen. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk! Het gaat om de uitvoering. Liever een simpel thema met supermooi resultaat, dan een heel specifiek thema waarvan het eindresultaat maar matig is.

Toen mijn kinderen nog heel klein waren, was het vinden van een verjaardagsthema makkelijker dan nu, in hun tienerjaren. Want prinsessen, unicorns (ik heb drie dochters), favoriete series of filmkarakters en hobby's deden het altijd goed.

Nu zij wat ouder zijn kies ik vaak voor een algemener thema, zoals: vrolijke figuren confetti (er is altijd wel een trendy dier, fruitsoort, kleur, vorm of quote), een gekke verjaardagstaart of fototafel van hun snapchat, favoriete popster of sportclub.

En als je het jezelf makkelijk wilt maken, kies dan voor de kant-en-klare decoraties die wij verkopen in onze webshop. Super feestelijk en herbruikbaar voor meerdere verjaardagen!


  

Tip 2: Ontwerp

De verjaardagsdecoratie staat of valt met een goed idee en ontwerp. Ik struin daarvoor het hele internet af, op zoek naar leuke voorbeelden die passen bij mijn thema. Pinterest en Google zijn hiervoor mijn favoriete inspiratiebronnen. Het is altijd weer een verrassing wat er tevoorschijn komt als je op een thema zoekt.

Ik maak dan een ontwerp, geïnspireerd op de verschillende afbeeldingen die ik vind tijdens mijn research. Vaak is dit een mix van onderdelen die ik gevonden heb. Zo kan ik het patroontje van de ene afbeelding heel tof vinden en de vorm en kleur van een andere afbeelding. Dit combineer ik dan tot een eigen ontwerp. Heel soms maak ik een afbeelding precies na, als het bijvoorbeeld om een specifiek logo, game- of filmkarakter gaat.


Je kunt ervoor kiezen om één grote decoratie te maken, als center piece, maar je kan ook meerdere kleine decoraties maken en die als een soort confetti, verspreid over de hele tafel leggen.

Maak een moodboard op Pinterest van alle inspirerende plaatjes en teken je ontwerp uit op een kladje.


  

Tip 3: Materiaal 

Heb je al een dik, transparant tafelzeil van Tafelziel? Je besteld het hier. Je hebt dit tafelzeil nodig om jouw tafel en de mooie decoraties die erop liggen te beschermen.

Andere materialen die je nodig hebt: 

  • Gekleurde vouwblaadjes & hobbykarton (dit koop je bij de kantoorboekhandel)

  • Heb je nog leuke papiertjes liggen, met een patroontje? Of taartranden en cupcake bakjes?

  • Leuke (washi) tapes

  • Grijs potlood

  • Waterverf, kleurstiften & kleurpotloden

  • Prittstift, plakband & schaar

  • Perforator (om confetti mee te maken)

  


LET OP! Gebruik alleen matte papiersoorten 
voor je tafelversiering! Glanzend papier kan vast gaan plakken aan het transparante tafelzeil, wat vlekken geeft die je niet meer weggepoetst krijgt. Gebruik daarom ook geen plastic vlaggetjes of metallic glitterconfetti! Heel feestelijk maar dit gaat ook vastplakken aan het tafelzeil en zal permanente vlekken achterlaten.

Wil je een fototafel maken? Zorg er dan voor dat de foto's worden afgedrukt op mat fotopapier.

Tip 4: Aan de slag

Dit is altijd een spannend moment, het ontwerp goed op papier krijgen. Mijn gouden tip hiervoor is om op de achterkant van het papier te tekenen. Je kunt dan net zo lang schetsen & corrigeren tot het helemaal goed en naar wens is. Als je het ontwerp daarna uitknipt en omdraait ziet niemand je gekras op de achterkant. Ontspan je dus en teken met een losse arm. Het maakt niet uit hoeveel lijnen je tekent om het perfect te krijgen.

Voor basisvormen gebruik ik hulpmiddelen. Een liniaal, boek of doos om rechte lijnen langs te trekken. Een passer, glazen en bekers, ronde borden of een dienblad om cirkels te trekken. Kijk eens goed om je heen welke vormen je in huis hebt. Andere leuke vormen vind je misschien in een tijdschrift of kun je uitprinten, uitknippen en overtrekken. Of misschien heb je nog van die figuur-ponsjes liggen.


  

Tip 5: The finishing touch  

Alles wordt leuker met confetti :-) Met je perforator maak je in een handomdraai confetti van de restjes papier. Strooi dit uit op tafel, rondom de verjaardagsdecoratie die je hebt gemaakt. En met een verjaardagswens of leuke spreuk erbij maak je de verrassing helemaal compleet. Print extra grote letters en cijfers uit in een leuk lettertype, knip ze uit en maak hier je wens of spreuk van. Als je een kleurenprinter hebt kun je de letters een kleurtje geven. Of maak een vaandel van papier waarop je in je mooiste handschrift een grappige quote schrijft.

Ben je helemaal tevreden met het resultaat rol dan je transparante tafelzeil over de verjaardagstafel. Zo zijn jouw tafel én de decoraties beschermd tegen het vrolijke feestgedruis ;-)

   


Heel veel plezier!
 

5 tips voor een feestelijke verjaardagstafel

Reageer op artikel

Name:
E-mail:
Reactie:
Captcha: